KNO > Vette Hoest

1. Begrijpen

Vaak luidruchtig en storend, is hoest een natuurlijke reflex naar aanleiding van een irritatie van de luchtwegen. Hoest is een verdedigingsmechanisme van het lichaam en gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals een verkoudheid, keelpijn, koorts, ...

Er bestaan twee soorten hoest: droge en vette hoest met elk hun behandeling.

In tegenstelling tot droge hoest (de zogenaamde niet-productieve hoest) wordt vette hoest (of productieve hoest) gekenmerkt door de aanwezigheid van fluimen.

Deze fluimen bestaan uit water, slijm, en vaak ook uit bacteriën, virussen en witte bloedlichaampjes die bij het hoesten in de mond terechtkomen. 

Post-it: Hoesten is een normale reactie van het lichaam; je hoest om geblokkeerde en geïrriteerde luchtwegen vrij te maken.


2. Oorzaken

Vette hoest is vaak het gevolg van een virale infectie (verkoudheid, griep, …). De bronchiën produceren fluimen vol met microben, etter of fijn stof die worden opgehoest. De productie van deze slijmen mag niet worden gestaakt want het gaat om een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het lichaam met als doel de longen te reinigen (expectoratie).

Bepaalde factoren bevorderen het ontstaan van de hoest: tabak, vervuiling, temperatuurverschillen, …


3. Gevolgen

Hoesten kan de levenskwaliteit op min of meer aanzienlijke wijze aantasten, vooral ’s nachts waar de hoest verantwoordelijk kan zijn voor slapeloosheid.

Hoesten irriteert de luchtwegen en kan de hoest dus verergeren en een echte vicieuze cirkel creëren, verantwoordelijk voor een blijvende en uitputtende hoest.

Bepaalde signalen kunnen de hoest vergezellen en moeten de patiënt ertoe aanzetten zo snel mogelijk een arts te raadplegen:

 • Verslechtering van de algemene gezondheidstoestand
 • Wanneer de hoest gepaard gaat met hoge koorts of aanzienlijke pijn
 • Moeite met ademhalen, gevoel van benauwdheid
 • Aanwezigheid van bloed in de fluimen
 • Ontstaan of verandering van de hoest bij rokers, …

4. Preventie

Hoest zelf kan men niet voorkomen, maar de ziektes verbonden met de hoest wel, zoals de infecties van de luchtwegen:

 • Vermijd het gebruik van airconditioning.
 • Verlucht de woning regelmatig, zelfs wanneer het koud is.
 • Verwarm de woning niet teveel.
 • Hoest niet zonder de hand voor de mond te houden, schud niemand de hand wanneer je ziek bent of schud zieke mensen niet de hand.
 • Was de handen regelmatig.
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp ze onmiddellijk weg.
 • Eet gezond en evenwichtig, eet voldoende fruit en groenten. Het lichaam heeft voldoende nutriënten nodig om de infectie te bestrijden. In de apotheek bestaan er voedingssupplementen om u te helpen infecties tijdens de winter tegen te gaan.
 • Stress kan de capaciteit van het lichaam om te strijden tegen infecties aantasten. Indien u minder stress heeft in het dagelijkse leven, dan zal dat voordelig zijn voor uw gezondheid.

5. Behandeling

5.1. Tips levenshygiƫne

 • Drink veel water en kruidenthee en voeg een beetje honing toe.
 • Slaap voldoende met het hoofd lichtjes hoger.
 • Hou het lekker warm en slaap voldoende in een niet al te warme slaapkamer.
 • Maak je neus zo vaak mogelijk schoon met een fysiologisch serum.
 • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid, zoek de juiste omgevingstemperatuur: warm overdag en een niet al te warme slaapkamer.
 • Verlucht voldoende wat ook het seizoen is!
 • Vermijd blootstelling aan irriterende factoren: tabak, vervuiling, stof...

5.2. Geneesmiddelen

In tegenstelling tot droge hoest, is vette hoest productief en nuttig; de vette hoest dient om de secreties (fluimen, slijm) op te hoesten die de luchtwegen versperren. Veeleer dan de vette hoest tot bedaren te brengen, is het beter de hoest te “respecteren” en de evacuatie van de slijmen te vergemakkelijken dankzij slijmoplossende geneesmiddelen of mucolytica (carbocysteïne, acetylcysteïne, broomhexine,…).

Dat zijn in water oplosbare poeders, siropen of tabletten die helpen bij het vloeibaar maken van de slijmen uit de longen of neus. Eén ding is zeker… slijmoplossende geneesmiddelen mogen nooit ’s avonds worden ingenomen. 

Geen antibiotica zonder advies van de arts! 

Antibiotica zijn over het algemeen nutteloos om hoest en de ermee gepaard gaande infecties te behandelen. De meeste voorkomende infecties van de luchtwegen worden veroorzaakt door virussen en antibiotica werken niet tegen virussen!

Antibiotica worden voorgeschreven voor patiënten die last hebben van aanhoudende symptomen of specifieke bacteriële infecties  zoals longontsteking.

5.3. Bijkomende benadering

5.3.1. Aromatherapie

Meerdere essentiële oliën (EO) zijn doeltreffend om vette hoest te behandelen: Niaouli, Cipres uit de Provence, Eucalyptus globulus, Laurus nobilis, Ravinstara, Myrte Communis…

Deze EO kunnen alleen of in associatie worden gebruikt. Vraag raad aan uw apotheker om een keuze te maken uit de EO en de manier waarop ze moeten worden gebruikt.

 • In een massage, enkele druppels essentiële olie van Laurus nobilis en Niaouli gemengd met plantaardige olie aan te brengen op de borst en bovenaan de rug 2 à 3 keer per dag.
 • Voor een kalmerende en verzachtende werking: giet één druppel EO van Myrte Communis en één druppel EO van Cipres op een suikertje of een lepel honing. Drie of vier maal per dag in te nemen. Voor te behouden voor volwassenen!

Tip: maak de binnenlucht zuiver met een diffusie van 10 druppels EO van tijm + 10 druppels EO van Eucalyptus Radiata, ongeveer 20 minuten 3 maal per dag.

5.3.2. Fytotherapie

Tijm, zoethout en vlier zijn zeer heilzaam om secreties vloeibaar te maken.

Om de luchtwegen vrij te maken, doet koningskaars wonderen! Naast zijn antiseptische en anti-inflammatoire eigenschappen, vergemakkelijkt koningskaars het ophoesten van slijmen. Deze verschillende planten kunnen worden gebruikt alleen of in associatie, ze zijn beschikbaar in de apotheek onder de vorm van kruidenthee, siroop, capsules of zuigtabletten.

5.3.3. Homeopathie

In de homeopathie is het belangrijk om te kiezen voor het juiste geneesmiddel dat werkzaam is voor het type hoest waarmee de patiënt worstelt:

Bij een vette hoest overdag en een droge hoest ‘s nachts: Pulsatilla 9 CH

Bij een vette hoest en een moeilijke ademhaling: AntimoniumTartaricum 9 CH

Vraag raad aan uw apotheker wanneer u kiest voor een homeopathisch geneesmiddel.


Datum van de laatste update : 03/05/2019