KNO > Droge Hoest

1. Begrijpen

Hoewel vaak luidruchtig en storend, is hoest slechts een natuurlijke reflex naar aanleiding van een irritatie van de luchtwegen. Hoest is een verdedigingsmechanisme van het lichaam en gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals een verkoudheid, keelpijn, koorts, ...

Er bestaan twee soorten hoest: droge en vette hoest met elk hun behandeling.

De droge hoest produceert geen fluimen (de hoest is niet-productief). Het gaat vaak om een prikkelhoest.

Hoesten is een normale reactie van het lichaam; je hoest om geblokkeerde en geïrriteerde ademhalingswegen vrij te maken.


2. Oorzaken

Vaak zien we een droge hoest bij een “verkoudheid” of infectie van de ademhalingswegen en verdwijnt deze binnen enkele dagen. Een virus ligt dan vaak aan de oorsprong met als resultaat een hoest geassocieerd met een rinofaryngitis, laryngitis, tracheïtis, bronchitis of sinusitis, enz.

Bepaalde fatoren bevorderen het ontstaan van een hoest:

 • Koele lucht of temperatuurschommelingen
 • Vervuiling
 • Inspanning
 • Eten of drinken bij mensen met een gastro-oesofagale reflux;
 • Bepaalde geneesmiddelen kunnen verantwoordelijk zijn voor een droge hoest (bepaalde geneesmiddelen tegen hypertensie, geïnhaleerde geneesmiddelen, ….).

Wist u dat we op dit ogenblik een verhoogd aantal gevallen van kinkhoest kennen, waarvan de diagnose vaak wordt gesteld naar aanleiding van een chronische droge hoest? Denk eraan uw kinderen in te enten!


3. Gevolgen

De hoest kan de levenskwaliteit op min of meer aanzienlijke wijze aantasten, vooral ’s nachts waar deze verantwoordelijk kan zijn voor slapeloosheid.

Hoesten irriteert de ademhalingswegen en kan de hoest dus verergeren en een echte vicieuze cirkel creëren, verantwoordelijk voor een blijvende en uitputtende hoest.

Bepaalde alarmsignalen bij een droge hoest moeten de patiënt ertoe aanzetten zo snel mogelijk een arts te raadplegen:

 • Verslechtering van de algemene gezondheidstoestand
 • Wanneer de hoest gepaard gaat met hoge koorts of aanzienlijke pijn
 • Moeite met ademhalen, gevoel van benauwdheid
 • Aanwezigheid van bloed in de fluimen
 • Ontstaan of verandering van de hoest bij rokers, …

4. Preventie

De hoest zelf kan men niet voorkomen, maar de ziektes verbonden met de hoest wel, zoals de infecties van de ademhalingswegen:

 • Vermijd het gebruik van airconditioning.
 • Verlucht de woning regelmatig, zelfs wanneer het koud is.
 • Verwarm de woning niet teveel.
 • Hoest niet zonder de hand voor de mond te houden, schud niemand de hand wanneer je ziek bent of schud zieke mensen niet de hand.
 • Was de handen regelmatig.
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp ze onmiddellijk weg.
 • Eet gezond en evenwichtig, eet voldoende fruit en groenten. Het lichaam heeft voldoende nutriënten nodig om de infectie te bestrijden In de apotheek bestaan er voedingssupplementen om u te helpen infecties tijdens de winter tegen te gaan.
 • Stress kan de capaciteit van het lichaam om te strijden tegen infecties aantasten. Indien u minder stress heeft in het dagelijkse leven, dan zal dat voordelig zijn voor uw gezondheid.

5. Behandeling

5.1. Tips levenshygiƫne

 • Drink veel water en kruidenthee en voeg een beetje honing toe.
 • Slaap voldoende met het hoofd lichtjes hoger.
 • Hou jezelf warm en slaap voldoende.
 • Maak je neus zo vaak mogelijk schoon met een fysiologisch serum.
 • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid, zoek de juiste omgevingstemperatuur: 19°C.
 • Verlucht voldoende wat ook het seizoen is!
 • Vermijd blootstelling aan irriterende factoren: tabak, vervuiling, stof...

Maak het niet te warm in uw interieur: te warme en te droge lucht droogt de slijmvliezen uit en zorgt voor meer irritatie.

Citroen kalmeert een geïrriteerde keel !Meng warm water met citroensap en een lepel honing in een kop voor een verzachtende werking. Deze eenvoudige remedie kalmeert irritatie.

5.2. Geneesmiddelen

Hoest is geen ziekte maar een symptoom. Zelfs al laten sommige geneesmiddelen toe de droge hoest uit te schakelen of te verzachten, ze genezen de infectie niet!

Hoestmiddelen, in de vorm van siroop of tabletten, verlichten en kalmeren de droge hoest. Ze werken rechtstreeks op het centrum van de hoest dat zich in de hersenen bevindt.

Ze zullen u worden aanbevolen indien u een droge, niet-productieve hoest hebt die uw dagelijkse activiteiten bemoeilijkt en u uit de slaap houdt. 

Hoestmiddelen hebben echter ook ongewenste effecten, en moeten som afgeraden worden. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet aangewezen voor kinderen van minder dan 6 jaar.

Vraag steeds raad aan uw apotheker bij de keuze van een hoestmiddel.

Geen antibiotica zonder advies van de arts!

Antibiotica zijn over het algemeen nutteloos om de hoest en de ermee gepaard gaande infecties te behandelen. De meest voorkomende luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen en antibiotica werken niet tegen virussen! Antibiotica worden enkel voorgeschreven voor specifieke personen die blijvende en steeds ernstiger symptomen hebben of specifieke bacteriële infecties, zoals een longontsteking.

5.3. Natuurlijke benadering

5.3.1. Aromatherapie

Meerdere essentiële oliën (EO) zijn doeltreffend om hoest te behandelen: cipres uit de Provence, Eucalyptus globulus, Laurusnobilis, Ravinstara, …

Deze EO kunnen alleen of in associatie worden gebruikt. Vraag raad aan uw apotheker om een keuze te maken uit de EO en de manier waarop ze moeten worden gebruikt.

Voor massage: 1 druppel EO Eucalyptus globulus + 1 druppel EO Spijklavendel + een druppel EO Cipres te verdunnen in een beetje plantaardige olie aan te brengen op de borst en bovenaan de rug 3 tot 4 maal per dag bij volwassenen en kinderen van meer dan 7 jaar.

5.3.2. Fytotherapie

Sommige planten hebben een hoestbestrijdende werking en kalmeren irritatie van de keel dankzij hun verzachtende werking. Tijm (Thymus vulgaris) is de meest gekende plant. Haar antiseptische werking komt van het actief bestanddeel thymol, één van de bestanddelen van deze plant. Andere hoestmiddelen: witte bouillon, weegbree, heemst, zonnedauw, … Deze planten kunnen alleen of samen worden gebruikt, ze zijn beschikbaar in de apotheek in de vorm van kruidenthee, siroop, capsules of zuigtabletten.

5.3.3. Homeopathie

Drosera 9 CH en Spongia 7 CH zijn homeopathische geneesmiddelen om een droge of aanhoudende hoest te verlichten. Indien de hoest gepaard gaat met koorts, neemt u best ook Belladonna 9 CH.

Vraag raad aan uw apotheker wanneer u kiest voor een homeopathisch geneesmiddel.


Datum van de laatste update : 03/05/2019