Huid > Atopische dermatitis

1. Begrijpen

atopie

Atopische dermatitis is een chronische aandoening van de huid die steeds meer voorkomt in Westerse landen. Ze komt vooral voor bij baby’s en kinderen (zowat 20% van de kinderen zouden lijden aan atopische dermatitis).

Bij de zuigeling komt atopische dermatitis vooral voor ter hoogte van het aangezicht, in het bijzonder op de wangen en de kin. Wanneer het kind groeit, komen de letsels vooral voor ter hoogte van de hals, de plooien van de elleboog, de pols en in de knieholte.

De ziekte evolueert van periodes met opstoten tot periodes van rust.

 • In de loop van de niet actieve fase is de huid droog, geïrriteerd en soms lichtjes schilferig.
 • Bij opstoten jeukt de huid, is er een aanzienlijke ontsteking met roodheid en jeuk die vervolgens tot een infectie kan leiden.

Atopische-dermatitis

Jeuk is het belangrijkste teken van atopische dermatitis. Kinderen krabben veel, wat de ouders verontrust en het dagelijkse leven van het ganse gezin verstoort.


2. Oorzaken

 • Atopische dermatitis komt meer voor bij kleine patiënten met een atopisch “terrein”, m.a.w. een familiale voorbestemming. In 80% van de gevallen verdwijnt of vermindert atopische dermatitis voor de leeftijd van 3 jaar en in 90% van de gevallen verdwijnt deze tijdens de puberteit.
 • Atopische dermatitis wordt veroorzaakt door een onaangepaste respons van het immunitaire systeem en een anomalie van de huidbarrière die zijn rol van verdediging niet meer speelt.

Voor meer info:

De huid vormt een barrière tegen externe factoren. In een normale situatie behoudt de huid deze barrièrefunctie dankzij een optimale hydratatie en dankzij de aanwezigheid van verdedigingscellen van het immunitaire systeem.

Wanneer de huid droog is, beschermt ze het organisme niet goed meer, ze kan barsten, externe stoffen dringen dan de buitenste huidlaag binnen. Het immunitaire systeem (het verdedigingssysteem) kan bij deze patiënten overactief worden wat leidt tot ontsteking. 

 • Er bestaat een verbanden tussen de omgeving waarbinnen een persoon leeft en de kans dat hij deze aandoening ontwikkelt. Grote stadscentra, waar vervuiling aanzienlijk is, en een koud klimaat verhogen de kans op de aandoening.

Atopische dermatitis is een ingewikkelde ziekte waarin meerdere factoren tussenkomen: immunologische, genetische, omgevingsfactoren.


3. Gevolgen

 • Atopische dermatitis verandert de levenskwaliteit van jonge patiënten overdag maar ook ’s avonds met slaapstoornissen tot gevolg.
 • Krabletsels kunnen leiden tot bacteriële en viale infecties : stafylokokken, streptokokken en herpesvirussen.

4. Diagnose

 • De dermatoloog bevestigt de diagnose door te wijzen op de klinische tekenen van atopische dermatitis: droogte van de huid, irritatie, jeuk en infectie.
 • Er bestaan meerdere gradaties van de aandoening. Een schaal, SCORAD genaamd, evalueert de intensiteit en de omvang van de letsels en jeuk en de impact op de levenskwaliteit.
 • Tests om een allergie op te sporen zijn slechts zelden noodzakelijk behalve in bepaalde situaties (mislukking van de behandeling, families waar reeds allergieën voorkomen, …).

5. Preventie

Om opstoten van atopische dermatitis te voorkomen, kunnen we volgende tips geven:

5.1. Uitlokkende factoren vermijden:

Uitlokkende factoren variëren in functie van de patiënt en moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

 • Atopische dermatitis is geen voedingsallergie! Leg uw kind geen dieet op zonder het advies van uw arts te hebben ingewonnen.
 • Bij een vermoeden van een allergie voor huisstofmijt of dieren zijn voorzorgsmaatregelen nuttig: specifieke matrasbeschermers, afwezigheid van tapijten en gordijnen in de kamer, vermijden van knuffels, ….
 • Stress en slaaptekort kunnen uitlokkende factoren zijn.
 • Niet roken in aanwezigheid van een kind!

5.2. Hygiëneregels dagelijks opvolgen

 • Geen te hoge temperatuur in de kamer, de ideale temperatuur bedraagt 19-20 graden.
 • Kleed uw kind niet te warm aan om zweten te vermijden, zweten veroorzaakt immers irritatie, geef de voorkeur aan katoenen kledij.
 • Houd de nagels kort en gevijld. Aarzel niet bij een ernstige opstoot om het kind katoenen handschoenen of wanten aan te doen.
 • Doe de was met een zacht wasmiddel, in tegenstelling tot wat wordt beweerd, wordt het gebruik van een wasverzachter  aangeraden maar spoel dan wel overvloedig!

5.3. Hydrateer voldoende en versterk de huidbarrière met emolliëntia!

 • Kies een reinigingsgel of een dermatologische olie zonder zeep, en zonder Het contact met water moet kort zijn (max. 15 min. voor een bad, 5 min voor de douche), aan een temperatuur van 37 °C.
 • Dep het kind droog zonder te wrijven!
 • Hydrateer de huid met emolliëntia! Deze zorg herstelt de huidbarrière en heeft een anti-irriterende werking. Het comfort van uw kind wordt erdoor verbeterd!

Een emolliëns aanbrengen is kinderspel!

 1. Speel het spel van het lieveheersbeestje: breng de crème meerdere keren per dag aan, in kleine hoeveelheden, over het ganse lichaam op een nog vochtige huid.
 2. Verwarm de emolliëns in de handen en spreidt deze uit via een zachte massage.
 3. Talrijke emolliëntia bestaan in verschillende vormen. Hun gebruik varieert in functie van de droogtegraad van de huid. Kies een emolliëns zonder parfum en zonder bewaarmiddelen. De beste emolliëns is een emolliëns die goed wordt verdragen en die regelmatig wordt aangebracht.

6. Behandeling

Het is zeer belangrijk om de behandeling van een opstoot te onderscheiden, met andere woorden de opstoot van een basisbehandeling te onderscheiden (5.1 preventie).

Je kan niet genezen van atopische dermatitis, maar de door de arts voorgeschreven behandeling vermindert de frequentie van de opstoten en hun intensiteit. De behandeling verloopt voornamelijk door het aanbrengen van crèmes met corticoïden. Deze geneesmiddelen maken snel een einde aan deze helse cyclus: roodheid, krabben en risico op surinfectie. De gebruikte zalven en crèmes met corticoïden zijn zeer doeltreffend en worden zeer goed verdragen. De ongewenste effecten zijn zeer zeldzaam bij extern gebruik.


7. FAQ

Wat is een atopieschool?

Om patiënten te begrijpen en te helpen om hun atopie beter te beheren, werden er atopiescholen gecreëerd in de ziekenhuizen. Deze scholen zijn georganiseerd rond een multidisciplinair team: dermatoloog, kinderarts, allergoloog, psycholoog, diëtist, verpleegkundige. Kinderen met atopie leren er hun ziekte kennen, leren de opstoten beter te beheren, hun huid dagelijks te verzorgen en de behandeling optimaal aan te brengen met het oog op een betere levenskwaliteit.

Mag een kind met atopie zwemmen?

Alle kinderen hebben het recht om naar zee of naar een zwembad te gaan om te baden. Atopische dermatitis is geen besmettelijke ziekte. Het gebruik van emolliëntia voor en na het zwemmen wordt aangeraden om de huid niet uit te drogen of te irriteren.

Kunnen probiotica atopische dermatitis voorkomen?

De probiotica die tijdens de zwangershap door de mama in spe worden genomen, zullen de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën aanwezig in de darm) versterken, alsook de flora die aan het kind in de baarmoeder en na zijn geboorte worden doorgegeven. De goede bacteriën die op die manier worden overgedragen, zullen een gunstig effect hebben op zijn risico op atopische dermatitis.

Moet de voeding van het kind worden aangepast?

Neen! Behoudens uitzonderingen is het niet aanbevolen de voeding aan te passen. Het is ook niet nodig om te strijden tegen huisstofmijt of dierlijk haar en ook allergologische tests hoeven niet te worden uitgevoerd. Enkel bij geassocieerde eetstoornissen of ademhalingsproblemen of wanneer de algemene gezondheidstoestand dit vergt, is een gespecialiseerde check-up aangewezen.


Datum van de laatste update : 03/05/2019