25 Juni 2015

Voedingsaanpassingen al na 2 weken invloed op darmgezondheid

Hoe verklaar je dat dikkedarmkanker meer dan 13 keer vaker voorkomt bij Afrikanen wanneer ze in Amerika leven dan in Zuid-Afrika? Amerikaanse Afrikanen consumeren meer dierlijke eiwitten en vetten, maar minder vezels. Ook markers die de darmgezondheid weergeven zijn ongunstiger. Een internationaal team van wetenschappers onderzocht nader de invloed van vetten en vezels, en wisselden de voedingspatronen om. Amerikaanse Afrikanen volgden een meer ‘Afrikaans’ vetarm en vezelrijk voedingspatroon, en de Zuid-Afrikanen net het omgekeerde, een meer ‘Amerikaans’ patroon dus. Al na 2 weken verbeterde de darmgezondheid van de Amerikaanse Afrikanen (vastgesteld door een gedaalde concentratie van biomarkers en chemische stoffen die op een verhoogd kankerrisico duiden), en ging die van de Zuid-Afrikanen erop achteruit…

Bron: O’Keefe S.J.D. et al. Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans. Nature Communications, 2015; 6: 6342.

http://www.kanker.be/nieuws/voedingsaanpassingen-al-na-2-weken-invloed-op-darmgezondheid#sthash.JNCl2aIl.dpuf